Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

«Όχι» στο βιοτεχνικό πάρκο

Η Β’ φάση του Ρυθμιστικού, για την παρουσίαση της οποίας τα Γιάννενα περιμένουν τους μελετητές μέσα στις επόμενες μέρες, δεν σταματά να προκαλεί αντιδράσεις. Η τελευταία είναι από τους κατοίκους του Ασβεστοχωρίου, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στη χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου δίπλα στο χωριό τους.
«Με έκπληξη, αλλά και αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή μας, η Β΄ Φάση που προ ημερών εστάλη στο Δήμο μας, διαφέρει ριζικά με εκείνη που είχε σταλεί προ μηνών, καθ’ όσον προτείνει ΒΙΟΠΑ δίπλα ακριβώς από το χωριό μας, νότια και νοτιοανατολικά αυτού» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι που αποστέλλουν την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης και στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Βέβαια υποστηρίζουν ότι «αλλάζουν χωροταξικοί σχεδιασμοί από τη μια μέρα στην άλλη» κάτι που δεν ισχύει σε ό,τι έχει να κάνει τις δύο «εκδοχές» της Β’ φάσης του Ρυθμιστικού. Η πρώτη, επί υφυπουργίας Σταύρου Καλογιάννη καταγγέλθηκε ως «αλλαγμένη», αποσύρθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης και αυτή που είναι τούτη τη στιγμή υπό διαβούλευση, είναι η πρόταση των μελετητών.
Οι κάτοικοι όμως τονίζουν ότι το θέμα είναι βασικά περιβαλλοντικό και ζητούν να απαλειφθεί η πρόταση για το πάρκο 1.000 στρεμμάτων δίπλα στο χωριό. Τονίζουν ιδιαίτερα την επιβαρυντική ύπαρξη της χωματερής της Δουρούτης, αλλά και της μονάδας παραγωγής ασφαλτομείγματος και επεξεργασίας αδρανών υλικών. «Είναι γνωστό ότι ακριβώς στη ρίζα του χωριού μας σχεδιάστηκε και περνάει η Ιόνια Οδός, με ό,τι αυτό σημαίνει από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δηλαδή καταλήξαμε μια περιοχή η οποία περικλείεται κυριολεκτικά από δραστηριότητες με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το χωριό μας, οι οποίες δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο ανάπτυξης και προοπτικής» αναφέρουν.

Πρόβλεψη για κατοικίες

Ένα άλλο, «παράλληλο» θέμα είναι ότι οι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας θέλουν να χτίσουν Εργατικές Κατοικίες σε 100 στρέμματα δημοτικής έκτασης, τα οποία καλύπτονται όμως από το Πάρκο που προτείνει το Ρυθμιστικό. Οι κατοικίες προβλέπονται από το Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης του δήμου Μπιζανίου το οποίο είναι μεν σε ισχύ αυτή τη στιγμή, όπως όμως και σε άλλες περιοχές έχει αρκετές διαφορές από το Ρυθμιστικό. Οι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου προσθέτουν και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, εάν τελικά γίνει το Πάρκο, καθώς θα χαθούν εκτάσεις βόσκησης που σήμερα χρησιμοποιούνται κανονικά για τα κοπάδια ζώων, αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις από τις οποίες παίρνουν νερό το Ασβεστοχώρι και γειτονικές περιοχές.

από www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: